Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μικροί Απολογισμοί - Μύγδαλα στο Χιόνι Χαρμάνα Ελένη





Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Μύγδαλα στο χιόνι" της Χαρμάνα Ελένης, με συνεργασία του Συλλόγου Φίλων του Βιβλίου Ν.Πέλλας και της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας . Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του δημοτικού μεγάρου Πέλλας στις 15-5-2011. Την ποιήτρια τίμησαν με την παρουσία τους στο ρόλο του εισηγητή ο κ. Γκανάκας, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας και ο κ.Φυτιλής Ηλίας, Εκδότης. Τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Κώστας Σαμαρτζίδης με επιλογές εμπνευσμένες από το ύφος των ποιημάτων. Ανάμεσα σε γνωστά τραγούδια ακούστηκαν και δύο δικές του συνθέσεις.

Η ποιήτρια Ελένη Χαρμάνα, συγκινημένη καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, χρωμάτισε με συναισθηματικές φορτίσεις το Λευκό Χιόνι πάνω στο οποίο ακούμπησαν οι καρποί της ανησυχία της. Ανήσυχο πνεύμα η ποιήτρια, αγγίζει το χώμα και καλλιεργεί μέσα του Ιδέες και Σκέψεις που καρποφορούν Όνειρα και Εικόνες προσωπικής της Οπτικής. Με φόντο το Λευκό του Χιονιού, που απεικονίζει την αγνότητα, η Ελένη ζωγράφισε Ιδεογράμματα με θέμα το Θάνατο, τον Κυρίαρχο Έρωτα και την Αγωνία της Ζωής. Μέσα σε κάθε κείμενο αριστοκρατικά απλώνεται η αύρα της με διακριτική παρουσία χρωμάτων αφήνοντας τον αναγνώστη να κοινωνήσει με το δικό του Ιδίωμα την κεντρική ιδέα κάθε ποιήματος.

Το πιο συγκλονιστικό ταξίδι ήταν αυτό που υποσχέθηκαν οι μεταφορές και οι κρυμμένες εικόνες σε κάθε ποίημα. Ο αναγνώστης παρακινήθηκε, με την μικρή γεύση που έλαβε, να συνεχίσει την περιήγηση στα μονοπάτια των στίχων της ποιήτριας, μέσα από στιγμές αφοσίωσης και εστίασης, για να γίνει εφικτό να αναπαρασταθούν αμιγή τα χρώμα γύρω του και να βρεθεί αβίαστα να δοκιμάζει τα Μύγδαλα που η Ελένη άφησε για κείνον στο Χιόνι της Εμπνευσμένης της Γραφής.

Με ευχή για σύντομες επιστροφές με νέα ποιητική συλλογή ευχόμαστε καλοτάξιδο το Βιβλίο της Ελένης Χαρμάνα.


Η Πρόεδρος του Συλλόγου
Παυλίδου Κάκια