Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Εντυπώσεις - Μαραθώνιος Παραμυθιού 4-1-2014

Με προτροπή κι ενθάρρυνση από την Βούλα Αργυράκη ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, η Ο.Γ.Ε. - ομάδα Γιαννιτσών και ο Ποντιακός Σύλλογος "Οι τραγουδάνοι του Πόντου" αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν  Μαραθώνιο Παραμυθιού στα πλαίσια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πέλλας. Η προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία και αυτό το επιβεβαίωσαν οι  πιτσιρικάδες, καθώς με βλέμμα που αστράφτει παρακολουθούσαν τις εξιστορήσεις.

 Οι αφηγήτριες, δεν είναι τυχαίο που ήταν όλες Γυναίκες, άφησαν η καθεμιά το στίγμα της. Έπιασαν από το χέρι τη σκέψη των παιδιών και τα ταξίδεψαν στις σελίδες της Φαντασίας. Παρόλη την άνεση που έχει η Γυναίκα στο να αφηγείται παραμυθικές ιστορίες στα παιδιά, οι περισσότερες είχαμε την αγωνία της εξιστόρησης. Την εντύπωση, όμως, έκλεψε η υπέροχη Βούλα Αργυράκη, που κατάφερε με την παρόρμησή της να παρασύρει τα παιδιά μέσα στο δρώμενο του παραμυθιού της, με βιωματική συμμετοχή και να κρατήσει αμείωτο και το ενδιαφέρον των γονιών που ήταν στο χώρο.

Στο Πολύκεντρο συνεργαστήκαμε με τα κορίτσια από τα "Ανεμοσκορπίσματα", καθώς και με την Νικολέτα Σίσκου, που ανέλαβαν να ζωγραφίσουν τα πρόσωπα των παιδιών, να φτιάξουν δημιουργίες με μπαλόνια και προσέφεραν υλικά, ώστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν αποσπάσματα από τα παραμύθια που ακούστηκαν ή και στιγμιότυπα Ζωής.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχή διεξαγωγή του Μαραθώνιου Παραμυθιού, ξεκινώντας από τις Γυναίκες που αποδέχθηκαν την πρόταση για αφήγηση:
Μόιρα Τριανταφύλλου, Μαρία Κιουπκιολή, Παπαδοπούλου Μαρία,  Θεοδωρίδου Δέσποινα, Γιάννα Πιτιακούδη, Παυλίδου Κάκια, Ηρωϊδου Μαρία, Κελαηδινή Παρασκευοπούλου, Παπαδοπούλου Ελένη, Βούλα Αργυράκη, Τοπάζη Στέλλα, Τασούλα Αμοιρίδου, Κική Δημητριάδου, Αριστέα Χατζηβασιλειάδου, Καίτη Χατζηβασιλειάδου, Ολυμπία Παπαδοπούλου, Σπυριδοπούλου Δέσποινα, Μιχαέλα Φελαρόγιου, Ειρήνη Πολατίδου, Αγγέλα Ευσταθιάδου, Γεωργία Κωστάκη, Μικροπούλου Γιούλη, Τερψιχόρη Σαββαΐδου, Μάρθα Ιορδανίδου, Σοφία Τερζοπούλου, Ξανθίππη Κουτούφη, Αγγελική Σιδηροπούλου, καθώς και την Μαργαρίτα Παλαιολόγου και τον Δημήτρη Μουρτζίλα που συμμετείχαν στον Μαραθώνιο Παραμυθιού αποστέλλοντας παραμύθια τους, τα οποία και διαβάστηκαν.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους πιτσιρικάδες που με την παρουσία τους εμπλούτισαν το δρώμενο, μα και το ίδιο το παραμύθι και τους γονείς, που σίγουρα έκλεψαν μαγεία από τις αφηγήσεις ώστε να τις  συνεχίσουν στο σπίτι, με διάθεση να ενδυναμώσουμε την Πίστη του Παιδιού στο Αδύνατο και να ενισχύσουμε τη Φαντασία της Υλοποίησης. Σ' αυτά τα δύο χαρακτηριστικά βασίζει ο σύγχρονος κόσμος την Αλλαγή του. Εμείς μείναμε με τα παραμύθια. Ο κόσμος που παραδίδουμε στα Παιδιά μας έχει πολύ γκρίζο. Ας τους μάθουμε τουλάχιστον να δημιουργούν χρώματα, να αγωνίζονται με πυγμή να νικήσουν τους σύγχρονους δράκους που θέλουν το Παιδί υπάκουο ανθρωπάκι, καλό εργάτη και παθητικό δέκτη.

Το παραμύθι έχει τη δύναμη να μιλήσει στα Παιδιά και για τις πιο σκληρές πραγματικότητες, ακόμη και για το πώς αυτές θα ανατραπούν.
Τώρα ο Λόγος, από τον απόηχο των Αφηγήσεων, περνά στα Παιδιά, με την πεποίθηση πως όταν Αυτά αναλάβουν τα ηνία τούτου του κόσμου θα τον διαμορφώσουν καλύτερο απ' ότι καταφέραμε εμείς...


Ακολουθούν Φωτογραφίες από το Μαραθώνιο Παραμυθιού: