Οι ιδέες...

Μπορείτε να αντισταθείτε στην εισβολή των στρατών, αλλά είναι αδύνατο να αντισταθείτε στην εισβολή των ιδεών...

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικο Δώρο: μία παιδική βιβλιοθήκη!



Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μέσα τους ένα Φως και το μοιράζονται απλόχερα μαζί μας. Το εσωτερικό Φως είναι η μοναδική πηγή που μπορεί να γεννήσει μία Ιδέα που προσβλέπει στην προσφορά. Το επόμενο βήμα είναι, φυσικά, η υλοποίηση της Ιδέας.

Στην πόλη μας υπάρχει ένας άνθρωπος που δρα χαμηλόφωνα και κινητοποιεί αποτελεσματικά τους γύρω του προς την κατεύθυνση του "Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα."
Πριν μέρες η συγγραφέας Μαρία Ποπκιώση ομολόγησε σε μία φιλική παρέα: "Θέλω να κάνω πράγματα για την πόλη μου." Στο πλαίσιο αυτό η Μαρία υπήρξε κινητήριος δύναμη στην υλοποίηση της εκδήλωσης "ΕΝΟ- Ποίηση" που ήταν δική της ιδέα και πραγματοποιήθηκε πέρσι (Ημέρα Ποίησης 2017) σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η Μαρία επεφύλασσε μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη που ήταν η κινητοποίηση για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Το εγχείρημα μέσα σε 2 μήνες ολοκληρώθηκε. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, εκ μέρους του Διοικητή κ. Σμία Χρήστου, αποδέχθηκε θερμά την ιδέα. Έτσι,  ξεκίνησε τη συλλογή παιδικών βιβλίων. Η Μαρία έστειλε κάλεσμα σε συγγραφείς ανά την Ελλάδα, οι οποίοι με τη σειρά τους ανταποκρίθηκαν άμεσα. Αρωγός στην προσπάθεια υπήρξε το 13ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών, που πάντα μάς εκπλήσσει ευχάριστα με την πρωτοβουλία του να μετέχει σε κοινωφελείς σκοπούς. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση των παιδαγωγών τους Μαυρογονάτου Κατερίνα, Φαρμάκη Μαρία και Δελιτζάκη Βάσω συνέλεξαν παιδικά βιβλία, προετοίμασαν τραγούδια,  χειροτέχνησαν ένα  "γούρι" για τον κάθε καλεσμένο της εκδήλωσης εγκαινίων της παιδικής βιβλιοθήκης, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Στο κάλεσμα των εγκαινίων η αίθουσα γέμισε προσκεκλημένους συγγραφείς και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, όπου όλοι κρατούσαν ένα παιδικό βιβλίο στα χέρια τους. Τη δική τους δωρεά στη βιβλιοθήκη.

Ανάμεσα από τους προσκεκλημένους το λόγο πήραν για ένα σύντομο χαιρετισμό η  Πρέσβειρα Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδας - Σουηδίας κ. Ράνια Αγγελακούδη, ο Δήμαρχος της πόλης μας Γρηγόρης Στάμκος, ο Σεβασμιότατος Πάτερ Βασίλειος που λειτουργεί στο εκκλησάκι του Νοσοκομείου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Ζωγράφου - Τσαντάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Μαρία Λαγομάτη , η γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας Μόιρα Τριανταφύλλου , η Προϊσταμένη του 13ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών Μαυρογονάτου Κατερίνα, η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών Καράμπελα Μαρία, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σμίας Χρήστος, ο αναπληρωτής Διοικητής Αλέξανδρος Βουδρισλής ,ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Κουτσός Γιώργος, η εκπρόσωπος του Συλλόγου καρκινοπαθών και φυσικά στο τέλος πήρε το λόγο η Μαρία Ποπκιώση που μας περιέγραψε το ταξίδι της Ιδέας ως την υλοποίησή της.

Τα μηνύματα που γέμισαν την αίθουσα ενίσχυσαν το αίσθημα της ανιδιοτελούς και συλλογικής προσφοράς, του εθελοντισμού, της γρήγορης ανάρρωσης των παιδιών που ήδη νοσηλεύονται και που θα τύχει να νοσηλευτούν μέσα στο Νέο Έτος, την αξία του βιβλίου έναντι στη χρήση των νέων τεχνολογιών και το κοινωνικό πρόσωπο του  Νοσοκομείου Γιαννιτσών που επιδιώκει εποικοδομητικές συνεργασίες με φορείς της πόλης μας, ώστε να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες όχι μόνο στο πλαίσιο της νοσηλείας και της θεραπείας, αλλά και σ’ αυτό της πρόληψης, καθώς και της κοινωνικής προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Τα βιβλία που εξόπλισαν  τη βιβλιοθήκη ήταν πάνω από 400. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και δώρισαν βιβλία εκπρόσωποι της Λαογραφικής Ιστορικής Εταιρείας «Φίλιππος», της Παιδαγωγικής Εταιρείας Γιαννιτσών, του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, του ΚΕΠ Γιαννιτσών, του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, της Εισαγγελίας Γιαννιτσών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λουκά, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, του Στρατού, του Συλλόγου Κρητών Μινωίτες, καθώς και οι συγγραφείς: Αλέξανδρος Ακριτίδης, Ράνια Αγγελακούδη, Ποπκιώση Μαρία, Κακια Παυλίδου, Βάνα Κουτσού, Μαρία Ξανθοπούλου, Αγιαννιδου Μαρία, Χαρμάνα Ελένη, Θοδωρής Παπαιωάννου, Γιάννης Παπαλαζάρου και Έλενα Κίσκη

Τέλος, να αναφέρουμε πως μέρος από τα βιβλία που συνέλεξε η Μαρία Ποπκιώση μαζί με βιβλία που προσέφερε ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας (συνολικά περίπου 60 βιβλία) δωρίστηκαν τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στην βιβλιοθήκη του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών, όπου τα παρέλαβε η Διευθύντρια Αλμπανίδου Πολυξένη.

Φυσικά, οι δράσεις δεν τελειώνουν εδώ. Όποιος έχει παιδικά βιβλία και επιθυμεί  να τα δωρίσει στη βιβλιοθήκη του ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών μπορεί να επικοινωνήσει με το σχολείο, γιατί πραγματικά το καλύτερο και διαχρονικότερο δώρο είναι το βιβλίο, για το οποίο η συγγραφέας Μαρία Ξανθοπούλου ανέφερε:

«Το βιβλίο είναι ένα δώρο που δεν μπορείς να το αδειάσεις. Το διαβάζεις μία φορά, το διαβάζεις δεύτερη και τρίτη και εκείνο δεν αδειάζει. Πάντα έχει κάτι νέο να σου προσφέρει!»
Καλές Γιορτές σε όλους, με Υγεία, Διάθεση Προσφοράς και Δημιουργικότητα.



Γράφει η Κάκια Παυλίδου
Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας